Yazar sadece yazmaz. Ayrıca dinler, gözlemler, okur, notlar alır, yazdığı metne yan kuvvetler oluşturur. Ebru Güneyan Aksi Sanat’taki İnce Detaylar köşesinde yazarların yan kuvvetlerine odaklanıyor.
İNCE DETAYLAR
Ebru Güneyan: Ömer Burçin Özkişi kimdir? Kimliğiniz, kişiliğiniz şiirlerinize nasıl yansıdı/yansıyor mu?
Ömer Burçin Özkişi: 1988 yılında Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde doğdum. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Politik bir kimliğim var ve bu şiirlerime fazlasıyla yansıdı/yansıyor da.Onun dışında geçmişten gelen artık travmamı dersiniz bilemiyorum,bunlardan çok besleniyorum şiirimde.Yani hem kendimle hesaplaşmak ve bazı şeyleri bir nebze de olsa arkamda bırakmak konusunda şiirin büyük bir misyonu var hayatımda.Şair şiire dahildir benim açımdan o yüzden kimliğim ve kişilik yapım olumlu/olumsuz bariz bir şekilde yansıyor şiirime.Beni tanımak çok kolay o yüzden kitaplarıma şöyle bir göz gezdiren biri için.
Kutsal şeylere ilginiz var mı?
Hiçbir zaman olmadı.
Nesnelerle aranız nasıl?
Fazla bağ kurduğum zamanlar vardı nesnelerle,büyük anlamlar biçtiğim zamanlar.Hafızamın koltuk değneği gibi görürdüm eskiden.Artık neden bilmiyorum çok fazla bağ kuramıyorum.
En sevdiğiniz fotoğraf sanatçısı?
Fransız fotoğraf sanatçısı Rehahn benim için.
Müzik sizin için ne ifade ediyor?
Duygu durumumla dans eden güzeller güzeli partnerim sanırım.
Şiir dışında bir ilgi alanı?
Sinema.Sinefil sayılmam ama fena bir izleyici değilim diye düşünüyorum.
Evet; okumasanız da kitaplığınızda dursun, işinize yarar dediğiniz üç kitap ismi?
Ahmet Cevizci’nin Felsefe Tarihi,Edgar Allan Poe’nun tüm şiirleri, Jack London’dan Martin Eden.İlk bunlar geldi aklıma.
Mutlaka kitaplığınızda olsun. Bu kitap sizi kurtaracak dediğiniz kitap hangisi?
Marksist külliyata ait tüm kitaplar,Vahşi Hafiyeler,Eve Dönmenin Yolları
Hangi yüzyılda yaşamak isterdiniz?
19.yy ‘da yaşamak isterdim.
Bu benim en bariz özelliğim?
Kolay sinirlenmeyen ama sinirlenince yıkıcı biriyim.
Bu benim en sevmediğim özelliğim?
Duygu durumumun fazla inişli çıkışlı olması.
Turgut Uyar, Ahmet Oktay, Asım Bezirci; sizdeki çağrışımları neler?
Turgut Uyar ikinci yeninin en özeli benim için,Türkçe şiirin en özgün şairlerinden.Ahmet Oktay’ın şiirlerinden çok edebiyat ve şiir eleştirilerinden beslendiğimi düşünüyorum.Azım Bezirci ise edebi kimliğinden öte Sivas Katliamını ve devlete olan nefretimi çağrıştırıyor,canım yanıyor düşündükçe.
Aleni Kitap tarafından yayınlanan Ders Olabilir Sınıfta Kalmak adlı şiir kitabınızın sizce en ince detayı nedir?
Resmi ideolojiyle,devletle ve toplumla kavga edebilme cüretini gösterebilmesi.Tabii ki şairin kendisi de bu durumdan muaf değil.
1 Yorum
Güzel sorular güzel cevaplar.