
Aydın Zeyfeoğlu editörlüğünde iddialı bir giriş yapan Poesis Yayınevi’nin yayımladığı ilk kitaplardan biriydi Burası Henüz Hiçbir Yer. Uzun yıllardır edebiyat ortamının adına aşina olduğu yazar Ferit Sürmeli pek çok dergide öyküleriyle yer alırken kolektif çalışmalarda da imzasıyla yer alıyordu.
Ferit Sürmeli, ilk kitabında minimal öykülerine yer veriyor. İki başlık altında topladığı öykülerini alt başlıklar halinde sıralıyor. Edebiyat ortamının giderek üstüne daha çok eğildiği ve yayınevlerinin son zamanlarda daha fazla yer verdiği minimal öykülerin biçim özellikleri bakımından bir tutarlılık arayışı var mıdır? Ferit Sürmeli metinlerinde böyle bir kısıtlamanın izine rastlamıyoruz. Yine de Burası Henüz Hiçbir Yer’de bu türün biçim özellikleri dışına çıkılmadığını söylemek mümkün. Ama yazarın her çalışması farklı bir arayışa yelken açabilecek özellikler gösteriyor. Dolaştığı bir sınır var ve henüz aşmasa da farklılıklar vaat ediyor.
Kitap, adını yazar J. M. Coetzee’nin Romancının Romanı kitabından alıyor. Gerçekçilik bölümünden alınan ve kitaba adını veren ifadenin de geçtiği alıntıyla Burası Henüz Hiçbir Yer’i açan Sürmeli, sözcükler arasında kurduğu ilişkilerde şiirden kopmaya çok niyetli olmadığını daha ilk fırsatta ortaya koyuyor:
Gölge kız, kız gölge, kızın gölgesi, gölgesi kızın, küçük kızın gölgesi.
Kız yok ama kız/ma kıza
Derin Bir Sessizlik Var Sokakta başlığıyla sokaktaki serüveninin başlangıcını ilan eden yazarın hayatı simgeleyen her ayrıntıya dokunmaktan kendini alamıyor. Yer yer imlediği tren, vagon ve düdük sesleriyle bizi özlemekle çekip gitme arzusu arasında bir yerlerde koyup gidiyor. Kendimizi “Çay hazır” diyen bir martının heyecana kaptırmışken kapılardan ve pencereden girmek isteyen hayatı ve yaşama sevincini gizlemeyen yavru serçeyi bırakıyor duvarımıza… Sait Faik’i selamlıyor sonra. Her Antakyalı gibi yağmurla ve otogarla derdi var besbelli. Bir de posta adresleriyle…
Ferit Sürmeli’yle küçürek öyküleri daha çok sevmekten kendimizi alamıyoruz.
BURASI HENÜZ HİÇBİR YER – FERİT SÜRMELİ – POESİS YAYINCILIK – 2020 – 64 SAYFA