- Biz, Yevgeni Zamyatin
Zamyatin’in, Biz adlı romanındaki yirmi altıncı yüzyılın, insanlık için en son ve en mükemmel düzen olduğu savındaki totaliter yönetimi, bireylerin yaşamlarını düzenlediği gibi zihinsel etkinliklerini de kontrol altına almaya çalışıyor. Mutsuzluğun ve başkaldırının nedeninin düş gücü olduğuna inanıyor ve ameliyatla düş güçleri alınan insanların hem mutlu hem de boyun eğen insanlar olmaları için uğraşıyor. Roman bize bugün ve gelecekte düş gücümüzü nasıl ve nelere karşı korumamız gerektiğini gösteriyor bir bakıma. Bu sebeple mutlaka okunmalı.

- Akıl Çağı, Jean Paul Sartre
Romanın kahramanı Mathieu, kendisini özgür bir birey olarak tanımlıyor ve bunu evlilik kurumuna karşı durarak göstermek istiyor. Gerçekte özgür mü, yoksa toplumun kurallarına uymakla o özgürlüğü çoktan bırakmış mı oluyor insan? Roman boyunca kahramanları üzerinden özgürlüğün, bağlanmanın ve aşkın bileşenlerini tartışıyor Sartre. Akıl çağı insanın, hayatına aklıyla yön vermeye başladığı otuzlu yaşlarını ifade ediyor. Toplumsal normları akılla yeniden gözden geçirdiğimiz bu yaşlarımızda Akıl Çağı romanının okunmasında fayda olduğunu düşünüyorum.
- Topal Koşma, Nezihe Meriç
Topal Koşma bir grup gencin hikâyelerinin sırayla konu edildiği öykülerden oluşuyor. Öykülerin Susuz I, Susuz II, Susuz III biçiminde adlandırılmasının nedeni, tutunamama halinin yarattığı susuzluk. Her bir öyküde başka bir susuzluğa tanık oluyor okur. Okuyan, düşünen, düşleyen bu genç insanları toplum kendi alt çizgisine indirmeye uğraşırken onları varoluşsal ve toplumsal bir bunalıma sürüklüyor. Yaşadığımız çağın bunalımlarının kaynağını görmek açısından önemli bir eser Topal Koşma.
- Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu, İtalo Calvino
Bir okur olarak, kurgulanmış başka bir okurun okuduğu romanı okumak…Calvino bu romanında, bir oyuna davet eder gibi, farklı bir okuma/yazma deneyimini paylaşıyor okurla. Kurgu okurun gerçek okurla sürekli yer değiştirmesiyle yepyeni bir okuma edimi kazandırıyor roman. “Nasıl bir roman okumak istiyorum?” ve “Okumanın anlamı nedir?” sorularını sorduruyor. Okumanın nasıl çeşitlenebileceğini görmek için mutlaka okunmalı.