Dijital platformlarda farklı iletişim kanalları için ürettiği yaratıcı çalışmalarla birlikte, kitapları, e-bebek ve TRT Çocuk televizyonunda yayınlanan animasyon dizileri ve dergi yazıları ile dikkat çeken yaratıcı yönetmen Vildan Çetin yazılarıyla aksisanat portal okurlarıyla buluşacak.
Ekibimize katılma serüvenini Vildan Çetin’in kaleminden okuyalım…

Çoklu Görevlere Talip Zihinler
İş gailesi dahil, hangi konularla hemhal olduğumu anlattığım ilk görüşmemizde Bay Aksi, yüzünde istihzalı bir tebessüm ile ‘dağınık işlerin’ dedi. İçimdeki yırtıcı kuş, gakguk ve hımmhımmlar arasında salındı bir an. Munis bir el ise, dur, dedi: Hakikatın ışığı, fikirlerin çatışmasından doğar.*
Zira Bay Aksi’nin ‘dağınık işler’ diyerek bir üst başlıkta toparladığı ne varsa, yaratıcı temelde yazmaktan mütevellit heveslere eşlik edenlerle birlikte, ödüllendirilmiş ve kimisi milyonlara ulaşmış çalışmalardı da. ‘Evet yazması daha kolay senin için. Bu kez de dilin döndüğünce anlatmayı dene hislerini’, dedim kendi kendime. Anlattım da anlattım. Sakince dinledi. Konuşmaya başladığında anladım ki, makul bir orta yolda buluşmanın da ötesinde, aslında fikirlerimiz oldukça benzer. Karşılıklı desteklendikçe ve paylaştıkça, faydalı olacak cinsten.
Bir fikir veya hâl yazıya dökülmedikçe, zihnimdeki gerçeklik algısını oluşturan yapbozda eksiklik hissettiğimden, ilk yazımı bu konuya ayırmak istedim. Yaratıcı işler yapanların, yeteneklerini kendi elleriyle kapattıkları hapishanelerin kapıları kilitli değil çünkü. Üretmek, dilediğin alanda özgürce üretmek ve fark etmek en büyük keyif. Ancak bir not düşmekte fayda var: Çoklu görevler başlığı ile mübalağa ettiğim bu ayrıcalık, sanatsal açıdan yeterli olmayan zihinlerin ortaya çıkardığı ürünleri vasıfsızlaştırabilir de. Arayan ve sorgulayan çağdaş sanatçının üretkenlik adına ihtiyacı olan ve iç/dış faktörlerce sürekli tehdit altındaki tam konsantrasyon ile çalışılmayan eserlerde, ciddi kalite sorunları ortaya çıkabilir.
Diğer bir mesele de, bir zeminden hareketle yaratılan farklı kulvardaki sanatsal ürünlerin, insanlığın gelişimine paralel olarak değişen ifade şekilleri içinde en doğru kanalı bulabilmesi. Çağdaş sanatın bir parçası olan yaratıcı yazıma ait kimi ürünler, görsel açıdan doğru teknolojilerle buluşmadığında hak ettiği değeri görmüyor. Bir başka sanatsal tekniğin olanakları ile katmanları tek tek açılmayan ve kısır kalan eser yeterince özgürleşemediğinde, sanatçıyı da tıkanıklık hissine sürükleyebiliyor. Bu açıdan, yeni teknolojilere, örneğin; gerçeklik ile hayalgücü arasındaki sınırları zorlayan animasyon gibi tekniklere ihtiyacımız var.
Çünkü sanat, durduğu yerde durmaz. Duygularımızla, doğayla, hayatla, var oluşa, insana ait değerlerle içiçe ilerler. Teknoloji ise duygularımızı önemsemez. Hedef odaklıdır. Sadece ilerler. Çağdaş sanatçı ise, bu iki farklı uçlu ilerlemeyi bir araya getirmedeki yeteneğiyle fark yaratarak ortama katkı sağlayabilir, diye düşünüyorum. İşte Bay Aksi ile buluştuğumuz ortak noktalardan birisi de bu oldu. AksiSanat’ta ilerleyen haftalarda bu çerçevede yazacağım.
*Müsademe-i efkârdan barika-i hakikat çıkar.
Vildan Çetin Kimdir?
İzmir’de doğdu. İlk ve orta eğitimi Karşıyaka’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon-Sinema ve Reklam bölümünden lisans diplomasını aldı. Amerika’da, Boston School of English adlı okulda yabancı dil eğitimine devam etti. Yabancı dil eğitimini, onur öğrencisi seçilerek tamamladı. Newyork, Los Angeles ve Londra’da mesleki eğitim kurslarına katıldı.
Çeşitli televizyon ve prodüksiyon şirketlerinde prodüktör ve yönetmen asistanlığı görevlerini sürdürürken aynı zamanda eğitimine devam etti. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Sinema bölümünde sunduğu ‘Türk Sinemasında Kadın Yönetmenler’ tezi bu konudaki ilk akademik yayındır. Tez sunumunun ardından yüksek lisans diplomasını aldı. Master eğitimi sırasında Profesör Yasemin Giritlioğlu’nun 4 öğrencisinin ödevlerinden derlediği Der Yayınları’ndan çıkan ‘Medya ve Toplum’ adında bir kitabı bulunmaktadır. Doktora eğitimi hakkı kazanmış ancak devam etmemiştir.
Tarih Vakfı bünyesinde Osmanlıca yazma ve okuma kurslarına katılmıştır. MSG – Müzik Eseri Sahipleri Grubu üyesidir.
Yerli ve uluslararası pek çok reklam ajansında, reklam yazarı ve yaratıcı yönetmen olarak görev aldı. 360 derece bütünleşik pazarlama iletişimi ajansı VS/Vertical Speed’i kurdu. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı.
Daha farklı kanallarda yaratıcı çalışmalarını sürdürmek adına ajansını ortağına devretmesinin ardından senaryo ekipleri ile çalıştı. 2010 yılında Kutsal Hayat Üçlemesinden KÖK, 2011 yılında SES adlı romanlarını yayınladı. İlk iki romanının yayınevi Galata Yayıncılık kapandığı için serinin son kitabı AMA başka bir yayınevinde basıma hazırlanma aşamasındadır. Edebiyat ve sanat dergilerine yazıları ile katkıda bulunmaya devam etmektedir.
TRT Çocuk televizyonunda yayınlanan ‘Ciciki’ adlı 62 bölümlük 3D animasyon dizinin, hikaye, senaryo ve şarkılarını yazdı. Yine TRT için Ana Kuzusu programında 67 bölüm süpervizör görevi ile programın tüm içeriğini üretti ve oyunları yazdı. E-Bebek sosyal medya mecraları için 52 bölüm Tik&Tak adlı 2D animasyon diziyi hayata geçirdi. E-Bebek için yaptığı 38 haftayı kapsayan ve 38 bölüm süren Hafta Hafta Gebelik sosyal medya projesi ile Altın Örümcek yarışması sosyal mecra kategorisinde ödül aldı.
Çocuklar ve anneler için kaliteli içerik üretme amacını güden Neşeli Çocuklar youtube kanalını kurdu. Halen ‘Öğretmeden Öğretme’ konsepti üstünden çocuklara çevre bilincini aşılamak üzere AR ve VR teknolojilerinin kullanıldığı bir aplikasyon üzerinde çalışmaktadır.
Farklı disiplinlerde, yenilikçi yaklaşımlarla üretmeye ortağı olduğu ajansta devam etmektedir.