Merhaba. Ben Kıvanç Başkan. Öncelikle Aksi Sanat Dergisine kütüphane çalışmalarıma yer ayırdığı için şükranlarımı sunuyorum.

Yaklaşık 4 yıldır köy çocuklarına bireysel çabalarımla kütüphaneler oluşturuyorum. Türkiye genelinde 30 kütüphanem bulunmakta ve bunların biri Siirt’te, üçü Ağrı’da, biri Batman’da, geriye kalanları ise Muğla köylerinde bulunmaktadır. Her bir kütüphanemde 1000 civarında kitap bulunmaktadır. Örneğin sadece Ağrı bölgesine 3500 kitap gönderdim. Aynı zamanda son günlerde köy çocuklarını müzik enstrümanlarıyla ve bilimle de tanıştırıyorum ve köy çocuklarına mikroskoplar götürüyorum. Onlara bilimi sevdirmeye çalışıyorum. Kendimi 4 yıldır köy çocuklarına adamış birisiyim. Bu projemde bazen yeri geldi ulaşım, kitap, kitaplık, zaman unsuru gibi bir çok masrafım oldu, lakin hepsi gözlerinde ışıltılar gördüğüm geleceğimiz olan çocuklara feda olsun, zerre gözüm yok, daima onlar için daha iyisini nasıl yapabilirim diye mücadele içerisindeyim. Lakin kitap veya müzik enstrümanı / aletleri olmadan kütüphanelerimi daha fazla ilerletebilmemin olanağı kalmadı. Birçok alanda kütüphanelerimden bahsetmeme rağmen genellikle toplumumuzda duyarsızlık hakim oldu.

Kütüphane projemi saygı duyduğum gerekçesiyle noter tasdikli bir proje haline getirdim. Bu Türkiye’de bir “ilk”dir; örneği ve benzeri yoktur. Çünkü bugün bir köy çocuğunun köy marketinden ücretsiz kitaplar alıp okuyabileceği başka böyle bir proje yoktur. Ben bu projede sadece köy okullarına değil, okulun olmadığı köylerde marketlere kitaplıklar oluşturarak çocukları kitaplarla buluşturdum. Türkiyede ilk defa bir köy kahvehanesine çocuk kitaplığı köşesini ben kurdum ve ebeveynleri çocuklarına buradan kitaplar götürüyorum. Şimdi ise projemin müzik enstrümanları evresinde ilerlemeye çalışmaktayım. İstiyorum ki Anadolu köylerimizden değerli sanatçılar çıksın Amerikalı Itzhak Perlman, Beethoven veya Farid Farjad gibi sanatçılar çıksın istiyorum. Niye Anadolu köylerimizden ülkemizi uluslararası arenada gururla temsil eden Fazıl Say gibi sanatçılar yetişmesin? Müzikle uğraşan çocuklar sorgulayan, düşünen, doğayı, hayvanları ve insanları seven bireyler olur. Ancak Immanuel Kant’ın bir cümlesi vardır: “Aydınlanma kişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir.” Biz geleceğimiz olan çocukların kendi aklını kullanabilmeleri için önce ihtiyaçları olan gerekli materyalleri sağlamayız.
Ben projeme Holocaust filmindeki Stern ve Oscar gibi bakıyorum. Film repliğinde şöyle diyordu: “Arabamı satıp bir insan, bir insan daha kurtarabilirdim.” Stern ise teselli edip şöyle diyordu; “Bir insanın hayatını kurtaran tüm dünyayı kurtarmış olur.” Evet, oscar gibi tüm insanları/ çocukları kurtaramayız belki ama karanlıklardan bir çocuğun hayatını kurtaran tüm dünyayı kurtarmış sayıldığına inanıyorum.

Anadolu köylerimizde kanayan bu yarayı görmezden geldiğimiz sürece akıl ve bilim yolunda ilerlememiz mümkün değildir.
Bu kütüphane projeme destek vermek, eğitimli, kültürlü ve herşeyden önce bilinçli her bireyin vazifesi olduğuna inanıyorum.
Surç-i Lisan Ettiysem Affola. Tüm değerli arkadaşlara, Aksi Sanat Dergisine sevgi ve saygılarımla…
Kitap, muzik aleti vb göndermek isteyen arkadaşlar için Adresim;
İsmet İnönü caddesi.230/C .Ören mahallesi.Kıvanç Başkan. 05319158511Muğla-Milas-Ören