
Sanatçı Ahmet Güneştekin’in Avusturya’nın başkenti Viyana’daki ilk sergisi 3 Ağustos 2019 tarihinde Bank Austria Kunstforum’da açılıyor. Güneştekin’in kişisel sergisi, Kunstforum Viyana’da sanatseverlerle buluşacak.
Serginin merkezinde Güneştekin’in yaşadığı coğrafyanın belleğine yerleşmiş yıkımları ve yüzleşmesini yaşamamış bir yakın geçmişi ortaya koyduğu “Yoktunuz” adlı enstalasyonu yer alacak. Ayrıca sanatçının, renklerin yerleşimi, üç boyutlu iz düşümler, optik bileşenlerin kullanımı, görüntünün çakıştırılması ve katmanlı kurgunun ortaya çıkışına dayanan bir anlayışla mitosları subjektif biçimler olarak çalıştığı işleri de sergilenecek.
PİCASSO, VAN GOGH…

Sanatçının sergi mekanındaki enstalasyonun izleri ile onu çevreleyen işlerin renk topografyası arasında kurgulamak istediği gerilim, mitosların geçmişle birlikte şimdiki zamanın da bir görünümü olduğunu söylemesinin aracı olarak beliriyor. Sanatçıya göre mitoslar uydurulmuş hikayeler değildir, olayların fantastik yansımasıdır; şahsi, subjektif bir kavrayışın sonucu, bilincin mantığı ve diyalektik bir zorunluktur. Sanatçının sergideki işleri, mitosların ve modern algılama biçimlerinin bir sentez içinde olduğunun fark edilmesini sağlamaya yöneliktir.
Sergi DAAX Corporation’ın desteğiyle ve Berlin’de bulunan Galeri Michael Schultz işbirliğiyle gerçekleşiyor. Sanatı yaşatan mimari eserler yaratma misyonuyla projeler üreten DAAX Corporation, ünlü mimar Zaha Hadid’in konsept tasarımını yaptığı Bakü’deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi projesiyle 2011 yılında Wallpaper Dergisi’nden dizayn ödülü almıştı.

Londra Kraliyet Akademisi dahil olmak üzere Stedelijk Müzesi ve Guggenheim Müzesi gibi önde gelen sanat kurumlarının sergi ortağı olan Bank Austria Kunstforum ise, Avusturya’nın uluslararası düzeyde tanınmış ve kabul edilmiş sanat müzelerinden biri.
Kuruluşundan itibaren; Schiele, Kokoschka, Turner, Van Gogh, Cézanne, Picasso, Miró, Malevich, Schwitters, Kandinsky, Lempicka, Chagall ve Lichtenstein’ın da aralarında bulunduğu pek çok ismin eserlerini sergileyen Bank Austria Kunstforum, 2000 yılından itibaren çağdaş sanatçıların işlerine ev sahipliği yapmaya başladı.

Ahmet Güneştekin’in Bank Austria Kunstforum’da sergilenecek farklı disiplinlerdeki işlerinin bir bölümü önümüzdeki dönemde Bakü, Moskova ve Tiflis’te açılacak kişisel sergilerinde de yer alacak. Sanatçının işleri 26 Eylül’de Bakü’de Heydar Aliyev Merkezi’nde, 2020’de Moskova Çağdaş Sanat Müzesi’nde ve Tiflis’te Zurab Tsereteli Modern Sanat Müzesi’nde izleyiciyle buluşacak.

Ahmet Güneştekin’in daha önce de, “Ölümsüzlük Odası” adlı enstalasyonu büyük ses getirmişti.
Kaynak: https://odatv.com/ahmet-gunestekinin-ilk-sergisi-viyanada
Ahmet Güneştekin Kimdir?
1966‘da Batman‘daki Garzan işçi kampında dünyaya gelen Ahmet Güneştekin, sanat eğitimi almadan, kendi kendi eğitmiş bir sanatçı olarak bugün Türkiye’nin uluslararası başarıya sahip isimlerinden biri. Güneştekin’in sanatı, başta Anadolu, Mezopotamya ve Osmanlı kültürleri olmak üzere halk öyküleri, mitolojiler ve efsanelerle besleniyor. Kaligrafiden dokumaya farklı teknikleri de kullanan, detaylara ve geometriye büyük önem veren sanatçı aynı zamanda Türkiye’de sanata yoğunlaşan ilk belgesel olan TRT belgeseli Güneşin İzinde‘nin de yapımcısı. 2013’ten beri, Londra ve New York’ta bulunan Marlborough Gallery tarafından temsil edilen ve bu sayede dünyanın birçok sanat başkentinde sergilenme fırsatı bulan sanatçı, son günlerde Contemporary Istanbul 2018’deki Ölümsüzlük Odası yerleştirmesiyle gündemde kalmıştı.
55. Venedik Bienali – Belleğin İvmesi, 2013
55. Venedik Bienali‘ne paralel sergilerden olan Momentum of Memory (Belleğin İvmesi), 2013 yılında Marlborough Gallery’nin sanatçıları arasına katılan Ahmet Güneştekin’in ilk uluslararası solo sergisi olmuştu. Sanatçıya uluslararası bilinirliği için büyük bir ivme kazandıran bu sergi, ünlü küratör ve sanat eleştirmeni Massimiliano Gioni tarafından bienalin en iyi 10 sergisinden biri olarak işaret edilince, Güneştekin ve bienaldeki sergisi bir anda dünyadaki birçok sanat yayınında yer almıştı.
56. Venedik Bienali – Million Taşı, 2015
Ahmet Güneştekin, 2015’te Milion Taşı sergisiyle 56.Venedik Bienali için şehre geri döndü. Santa Maria della Pieta kilisesine kurulan sergide yer alan sekiz işten biri, Sultanahmet Meydanı’ndaki Bizans eseri Milion Taşı’ndan esinlenen ve sergiye adını veren heykeldi. Sergide yer alan bir başka heykel, dev KONSTANTİNİYYE yazısı ise serginin Venedik’teki başarısının ardından Türkiye’de özellikle muhafazakar kesimin tepkileriyle karşılaştı. İstanbul’daki bir alışveriş merkezi önüne yerleştirilen heykel, tepki ve saldırılar karşısında yaklaşık 5 saat içerisinde kaldırıldı.
Yüzleşme, Kostantiniyye Serisi 9, 2015
2010’ların başından beri düzenli olarak Contemporary Istanbul çağdaş sanat fuarında temsil edilen sanatçı, her geçen yıl daha çok ilgi gören eserleriyle daha da göz öününde oluyor. Daima Contemporary Istanbul’un yıldızları ve en etkileyici işlerinde imzası olan sanatçıları arasında yer alan Güneştekin, bugüne kadar fuarda Galeri Baraz(2010-2011), Mim Art Gallery (2012) ve halen kendisini temsil eden Marlborough Gallery (2014-…) işbirlikleriyle karşımıza çıktı. Özellikle farklı yıllardan hatırlayabileceğiniz, aynaların kullanıldığı Kostantiniyye serisi ve Contemporary Istanbul 2016’nın ilgi gören işlerinden Ölümsüzlüğe Yolculuk‘u hatırlayacaksınız.
Ölümsüzlüğe Yolculuk, 2016
Uluslararası büyük sergiler düzenleyen Marlborough Gallery’nin tek Türk sanatçısı Ahmet Güneştekin, Contemporary Istanbul’da “Ölümsüzlüğe Yolculuk” adlı enstalasyonuyla da yer almıştı.
Ölümsüzlük Odası, 2018
Marlborough Gallery, Contemporary Istanbul 2018‘e de Ahmet Güneştekin‘in büyük ölçekli bir yerleştirmesiyle katılıyor. Sanatçı, Ölümsüzlük Odası başlıklı eserin ilham kaynağı olarak 4000 yıllık Babil şiirinde, ölümsüzlüğün sırrını öğrenmek için dünyanın sonuna doğru yolculuğa çıkan Gılgamış‘ı ve 2004’te gün yüzüne çıkan (ve bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen) Göbeklitepe buluntularını gösteriyor.
Haber: Meltem Kofoğlu