Yarışmaya katılmaya nasıl karar verdiniz?

Gönderdiğim dosya üzerinde bir yılı aşkın süredir çalışıyordum. Başvuruların kapanmasından bir hafta önce, sevdiğim ve saygı duyduğum bir şair ağabeyim yarışmaya katılmak konusunda beni cesaretlendirdi. Ani bir kararla dosyayı kargoladım.

İlk şiiri nerede ve nasıl bir ruh hali içerisinde yazdınız?

İlk okuduğum şiir Nâzım Hikmet’in bir şiiriydi. Sonrasında çok fazla şairi misafir ettim zihnimde ve her birine özendim. Bu “özenme”den sonra yazdıklarımda ben yoktum, onlar vardı. Ardından dedem bana Osmanlıca-Türkçe bir sözlük verdi ve içimi titreten kelimeler kattım heybeme. İşte o kelimelerden sonra Naz olarak yazmaya başladığımı görüyorum. İlk şiirimi İstanbul’da, ailemle birlikte yaşadığım evde yazdım. Dilin ne denli mucizevi bir yaratım olduğunu fark ederek yazdım, hâlâ da aynı hayret makamında yazıyorum.

Şiir ödülleri hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Şayet bir ödül daha fazla insana dokunmamızı sağlıyorsa, duyulması gerekenleri kulaklara taşımaya ve zihinlere perçinlemeye katkı sağlıyorsa ne mutlu, iyi ki var. Takdir etmek de edilmek de çok güzel. Bu noktada Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü’nü farklı bir koltuğa oturtan, daha önce kitabı basılmamış şairlere el uzatması.

Şiiri konuşun desem.

Mihenk taşı kelimeler olan bir kuyumcudayız o hâlde. Öncelikle okur olarak cevap vereyim. Ergin Günçe bir şiirinde “Türkçeyi içimi çekerek konuşuyorum” diyor. Ben de içimi çekerek okumak istiyorum yazılanları. Türkçe şahane kelimeleri kucağında tutan bir dil fakat çoğumuz onlarla tokalaşmıyoruz, onları anlamadan hoyratça kullanıyoruz. Bir yazını oluşturan kelimeler bu nedenle mühim. Bunun yanı sıra dilin kemiklerini, eklemlerini ve kıkırdaklarını bilen şair dili dansa kaldırabilir. Kâğıtta bunu gören okur ise dansa eşlik etmeye başlar. Şükür ki birçok şairin dille dansına eşlik edebildim. Yazan taraf olarak da bir okura bu eşliği bahşetmek için sözlükler okuyup denizimi genişletmeye çalışıyorum zira damlaları iyice anlamadan bu denizi anlatabileceğime inanmıyorum. 

Şiir ödülüne gelene kadarki geçen zaman ne ifade ediyor?

Dosyada 2014 ve 2018 seneleri arasında yazılmış şiirler var, bir başka deyişle on beş yaştan on dokuz yaşa kadar yazılmış şiirler. Zaman ödülden bağımsız olarak da birçok şey ifade ediyor. İlk soruda bahsettiğim gibi başvurum çok ani oldu fakat dosyanın üstünde bir seneyi aşkın süredir çalışıyordum. Dört senenin kumu geldi ve Arkadaş’ın sahiline vurdu diyebilirim, iyi ki de bu sahile vurdu.

Ne zaman şair olunur?

Olmak çok büyük bir fiil, hakkında konuşmak güç. Mücadele ettiğimiz müddetçe olmaya devam ediyoruz.

Paylaş:

Yoruma Kapalı Paylaşım.