Aykırı şiir kitapları ve müzik albümleriyle tanınan Lokman Kurucu, “Sokak yok dolayısıyla şiir sokakta diyemeyiz.” dedi. Kurucu, 13 Nisan Cumartesi günü Ankara’daki Kurgu Kültür Merkezi’nde ‘Şiir Gerçekten Sokakta mı’ başlığıyla bir söyleşi gerçekleştirdi. Şairlerin, şiiri sokaktaki sıradan insana okumanın yolunu bulması gerektiğini söyleyen Kurucu, “Şiir sokakta mı tartışmasından ziyade sokak var mı yok mu tartışması yapmalıyız. Sokak diye bir şey kalmadı bence. Sokağı sakıncalı olarak tanıtıyorlar. İnsanlar 2+1 mağaralarından çıkmadan yaşıyor. Buna alıştırıldılar. Herkes aynı şeyi yapıyor ve istenilen şeyleri düşünüyorlar. Şiiri sokaktaki insanla buluşturmak için neler yapabiliriz? Bunun üzerine düşünmemiz gerekir.” diye konuştu. Lokman Kurucu söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

​​​​​​​Şair-yazar Lokman Kurucu, ‘Ölünüz Lütfen’ (2008), ‘Sürekli Portakal Kabukları’ (2015), ‘Ne Güzel Suçtur Öfke’ (2017 Enver Gökçe Şiir Ödülü), ‘Kara Gökkuşağı’ (2017) ve ‘665 Çocuk ve Şeytan’ (2018 Muammer Hacıoğlu Şiir Ödülü) şiir kitapları edebiyat dünyasında ses getiren bir şair. Edebiyatın yanında müzikle de uğraşan Kurucu, ‘Leş’ ve ‘Nû’ adlı iki albümle hem bestelerini hem de sesini dinleyicilerine duyuruyor. Leş albümü digital ortamda Beyoğlu Metropol Müzik etiketiyle yayımlanırken şair, bu albümü “tüm sokaklara bir saygı duruşu” olarak niteliyor.

Lokman Kurucu kolektif bir çalışmanın ürünü olan ilk single çalışması LEŞ’in ardından yeni albümü Nû’yü çıkararak 2017’ye iki albüm sığdırdı. Nû, şiirin hareket eden, ses çıkaran dinamizmine ifade olma itkisinin bir ürünü. 10 şiirin 10 şarkı halini aldığı albümdeki tüm besteler Lokman Kurucu’ya, düzenlemeler ise Mehmet Yöntem ve Cem Arslantunalı’ya ait. Aynı zamanda kişisel bir şiir derlemesi niteliği taşıyan çalışmada bulunan bestelerin şairleri ise ülke şiirinin farklı köşelerini oluşturan Metin Cengiz, Altay Öktem, Enver Ercan, Çayan Okuduci, Ömer Faruk Hatipoğlu, Şeref Bilsel ve Sunay Akın. Lokman Kurucu son albümü için “Önce bir ses, sonra kendimi çağırmak için kullandığım bir isim; Nû! Çıktığım yollardan kendime dönme, kendimde kalma pişmanlığı. Ve bir gün bu pişmanlıkta toplanan şiirler notalara bölünüp Nû’yu benden kurtardılar. Nû, bu şiirlerden yaptığım şarkıların toplamı.” ifadelerini kullanıyor.

Kaos Çocuk Parkı Sanat Edebiyat Kolektifi

Kurucu, 2011 yılında Kaos Çocuk Parkı Sanat Edebiyat Kolektifini kurdu. Birçok yazar ve şairin kitap dosyalarını fanzin kitap olarak basıp 81 ile dağıtmaya başladı. Türkiye’de bir ilk olan bu kolektifle, Sırrı Süreya Önder, Pınar Selek, Cezmi Ersöz, Altay Öktem gibi tanınan yazarlardan, hiç bilinmeyen, kendi köşesinde sadece kendisine yazan yazarlara kadar birçok kişinin kitabı basılıp ücretsiz dağıtıldı.

Kolektif olarak sadece kitapla sınırlı kalmayan Lokman Kurucu, konseptleri değişik olan; ‘’Bizot’’, ‘’Heroinstar’’, ‘’Rüya Senaristi’, ‘’Morg’’, ‘’Kaos Çocuk Parkı’’ isimlerinde beş ayrı dergi yayınlandı. Ayrıca sokak etkinlikleri, edebiyat baronlarına karşı protestolar, gösteriler vb. daha birçok aktivitede yer aldı. Kaos Çocuk Parkı Kolektifi, kendisini şöyle tanımlıyor: “2+1 mağaralara sığamayan, okuldan kaçan, yurtlardan kaçan, gökdelenlerden, alışveriş merkezlerinden, iş yerinden, kariyerinden, şanından, şöhretinden, kravatından, koltuğundan kaçan ya da tüm bunlardan oldukça sıkılan, kaçmak isteyen huzursuz çocukların, çocukluğuna kulak verenlerin bir araya gelip oluşturduğu bir park. Bu parktakilerin ortak amacı yaramazlık yapmak. Huzursuzluklarıyla uyumlu hale gelmek.”

Şair-Yazar Lokman Kurucu

1984 Şanlıurfa Siverek doğumlu. Yazın hayatına on sekiz yaşında Viranşehir’in yerel gazetesinde köşe yazarlığı ile başladı. Şiir ve yazıları; Şiirden, Sincan İstasyonu, Şiiri Özlüyorum, Akköy, Lacivert, Bireylikler, Güney, Berfin Bahar, Yalnızlar Mektebi gibi dergilerde yayımlandı. Kaos Çocuk Parkı Sanat Edebiyat Kolektifi kurucusu ve koordinatörü; Kaos Çocuk Parkı Yayınları Genel Yayın Yönetmeni.

Bilgi: www.insanhaber.com

Haber: Çağla Göksel Çakır

Paylaş:

Yoruma Kapalı Paylaşım.