Burak Tokcan
Ulusal Özdemir’in “Kaz Dağları Nasıl Kurtulur: Bir Çevrecinin El Kitabı” başlıklı çalışması, Aralık 2023’te İkinci Adam Yayınları’ndan çıktı. Özdemir, 2018’den beri sürdürdüğü çevreci araştırmalarını ve Yenigün gazetesinde kaleme aldığı yazılarını kitaplaştırarak okura sundu.
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kaz Dağları’nın eşsiz manzarasıyla iç içe yaşayan Özdemir, bağımsız bir fotoğrafçı, yönetmen ve yazar. Beş yıl kadar önce Çanakkale’ye bağlı Bayramiç’te “Emine’yi Tanımak” belgeselini çekmiş. Bu dönemde iki ay Zeytinli köyünde yaşamış ve yerli üreticilerden Emine Beceren’in hayatını YouTube kanalında (@YolculukX) paylaşmış. Kaz Dağları’nın doğasının yanı sıra problemlerini de keşfettiği bu süreç sonrasında ise şöyle bir karar vermiş:
“Kaz Dağları yöresini Ayvalık’tan Çan’a, Ayvacık’tan Yenice’ye ve Havran’a kadar dolaşacak, keşfedecek, tanıyacak, sorunlarını ve sorunların olası çözümlerini araştıracak, hem de yörede örnek işlere imza atan insanlarla röportajlar yapacağım, etkinlik ve festivallere katılacağım.”
İşte o karar, bugün elimde tuttuğum 240 sayfalık yapıtın ilk adımını simgeliyor. Yaşadığı coğrafyanın sesini duyurabilmek için yılmadan okumuş, gezmiş, yazmış Özdemir. Kaz Dağları’nın birçok bölgesinde görüntüler çekmiş, söyleşiler gerçekleştirmiş. Kırsalda halkla, ters göçle hayatı değişen insanlarla, farklı meslek grupları ve çevre platformlarıyla düşünce alışverişinde bulunmuş.
“Uzun süren araştırmalarım, coğrafyadan madenlere, enerji santralleri ve inşaatlardan çöp ve atıklara, tarım ve hayvancılıktan balıkçılık ve avcılığa, orman ve su varlıklarından iklim krizi ve çözüm arayışlarına uzanan bir okuldu benim için.” diyor Özdemir ve ekliyor: “Bu çalışmayı; Kaz Dağları’nı anlayarak dünyayı anlama, dünyayı anlayarak Kaz Dağları’nı anlama çabası olarak değerlendirebiliriz.”
Özdemir, tabiatın ve yaşamın sürdürülebilirliği umuduyla dağlardan bir işaret fişeği yakıyor; Kaz Dağları’nı ve dört bir yanımızı kuşatan çevre sorunlarının önüne geçebilmek adına araştırma çıktıları ve özgün yorumlarıyla geniş bir perspektif oluşturuyor.
“Tüm kadın ve erkekler doğanın haklarına saygı duymalı, doğayı sağlıklı bir şekilde muhafaza etmeli, ulusal kaynakları akılcı, tutarlı ve sürdürülebilir bir tavırla kullanmalıdır.” Özdemir’in sayfalarına kattığı bu alıntı, Ekvador’un 2008 referandumunda kabul ettiği anayasadan.
Doğanın gasp edilen haklarını bize tekrar hatırlattığı için Ulusal Özdemir’e ve bu farkındalığa omuz veren tüm çevre gönüllülerine teşekkür borçluyuz.
Kısaca ULUSAL ÖZDEMİR:
1980 İzmir doğumlu. İzmir, İstanbul ve Muğla’da işletmecilik, gayrimenkul ve tasarım alanlarında çalıştı. 2018’de Burhaniye – Balıkesir’e yerleşti. Yaklaşık 8 yıldır serbest fotoğrafçılık ve yönetmenlikle uğraşıyor. Çevre ve insana ilişkin çevrimiçi içeriklerini YouTube kanalı YolculukX’te paylaşıyor. Toplum temalı araştırmalarını “Son İktidar” başlığıyla internette yayımladı (2011). Tek başına 6 ayda 6 ülke gezdiği Latin Amerika notlarını kitaba dönüştürdü (2019). “Kaz Dağları Nasıl Kurtulur?”, yazarın son eseri.
Kitapları:
- Kaz Dağları Nasıl Kurtulur: Bir Çevrecinin El Kitabı (İkinci Adam Yayınları, 2023)
- Latin Amerika: Peru, Bolivya, Şili, Ekvador, Kolombiya, Küba (Sokak Kitapları Yayınları, 2019)
Kaz Dağları Söyleşi Arşivi: