Virüs Dergisi’nin 15. sayısı yayımlandı. Derginin önsözü deprem süreciyle yaşananların insanlar üzerinde bıraktığı etkinin tercümesi bir bakıma. Tozan Alkan imzalı önsöz şöyle…
Merhaba,
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan ve on bir şehri etkileyen deprem, binlerce kişinin ölümüne neden olurken pek çok soruyu da beraberinde getirdi.
Neden sağlıklı bir imar planımız, şehir planlamamız, yapı denetleme sistemimiz ve doğal afet planımız yok? Neden fay hatları üzerine on-on beş katlı binalar yapılıyor, neden kaçak, ruhsatsız, malzemeden çalınmış, çürük binalar “affediliyor”?
İlk iki gün neden deprem bölgelerine ulaşılamıyor ve bazı şehirlerdeki kurtarma çalışmaları ancak iki gün sonra başlayabiliyor?
Silahlı kuvvetleri sahaya sürmek neden günler sonra akıllara geliyor?
Neden hemen bir kriz masası kurulamıyor; sağlıkçılardan, arama kurtarma ekiplerinden ve madencilerden oluşan koskoca bir gönüllü ordusu deprem bölgesine hızlıca ulaştırılamıyor?
Neden insanlar enkaz altından yakınlarını çıkarmak için kendi imkanlarıyla, başka şehirlerden kepçeler kiralamak zorunda kalıyor?
En hayati saatlerde neden Twitter’a bant daraltması uygulanıyor?
Depremzede yurttaşlarımızı yerleştirmek için kamu misafirhaneleri, ordu evleri, oteller, öğretmen evleri gibi yerler dururken neden akıllara öncelikle öğrenci yurtları geliyor?
AFAD ve Kızılay gibi devletin yardım kuruluşlarına neden güven duyulamıyor?
Depremin üzerinden bir aydan uzun süre geçmesine rağmen tuvalet ve çadır gibi temel gereksinimler neden hala karşılanamıyor?
Bilim insanlarının sesine yıllardır neden kulak verilmeyip deprem, “kader” olarak görülüyor?
Umarız dayanışmayla, bu büyük acının üstesinden bir an önce gelebiliriz.
Hepimizin başı sağ olsun.
