Solucan
İnce uzun soruşturmacı, uyurken yaşlı babalar
yeniden işliyorsun topraklarını, senin
bir manav dükkânın var yerin altında
dolu ağzına kadar kırık şarap şişeleri,
eski purolar, eski kapı kolları ve yerküre,
o muhteşem kahverengi un her gün öptüğün.
Serin akşamdaki karanlık yıldızları
gagası diye okşuyorsun katil kuşların.
Ama bilmek istediğim küçük oğlanlar
kazıp çıkararak ayırdığı zaman meraktan ikiye
neden iki yarının da yaşadığı,
sürünüp gittiği bütünmüşçesine.
Yok mu sonun başlangıcın? Hangi kalp
özbeöz? Hangisi kâhin göz? Niçin böyle bu
bölünüp dirileceksin sonsuzluk boyu
çirkin bir gargoyle gibi çift başlı?
Anne Sexton
Türkçeleştiren Nurduran Duman
Pathos Sayı 9
Anne Sexton

Anne Sexton,Robert Lowel’ ın başını çektiği, ABD’de ortaya çıkmış ‘Confessional Poetry’ (İtirafçı Şiir) adlı akımın , Allen Ginsberg, Adrienne Rich, Sharon Olds ve Sylvia Plath gibi önemli bir ismi olarak geçer edebiyat tarihine. Bu akımdan başka, yazdığı konulardan yola çıkılarak pek çok şairle ve akımla ilişkilendirilir. Şiirlerinde dini ve inançları irdelediği için “religious poet” (dini şair), ruh çözümlemeleri yaptığı için Freudyen olarak tanımlanır. Kadınlık hakkında keskin tespit ve tepkilerde bulunduğu için feminist çevreler tarafından sahiplenilir. Hatta kadınlık durumlarını Slyvia Plath’ ten önce ele aldığı bilinir.
Yazdıklarındaki içtenlik, hayal gücündeki zenginlik, çevresinde olanla ilgili tespitlerindeki gerçeklik, olana karşı verdiği tepkilerdeki şamar etkisi, şiirindeki teknik ve şairliğindeki poetik, estetik kaygı, onu tanıyanın dünyasında ve okuma serüveninde önemsiz olamayacak değişimlere neden olabilir. Bu yüzden yanlış anlaşılabilir. Pek çok şey arasında bulduklarını doldurduğu, dönüştürdüğü için. Hem kurtları hem de perileri sevdiği için. Yanlış bulduğunu düzeltecek kadar yürekli, şiir yazacak kadar korkusuz olduğu için.
Şiirinde en çok; ölüm, aile, kadın kimliğine ait meseleler, cinsiyetin anlamı, din, dönüşüm, delilik, intihar, seksüel dürtüler vb. konuları ele alır. Özellikle zıt kavramlar, zıtlıklar üzerinde kafa yorar. Aralarında benzerlikler de bularak. İlk şiirlerinde ölçülü bir biçimle ve teknikle yazdığı görülür. Önceleri, “To Bedlam and Part Way Back (1960”) ve “All My Pretty Ones (1962) “adlı ilk iki kitabında bu tarzı benimsemiştir. Fakat daha sonraki poetik kariyerinde serbest ölçüye dönmüştür. Sıradan sözcüklerle günlük hayat üzerine, sıradan olmayan büyük dizeler kurup, büyülü şiirler doğurur. İmgelem gücü ve sözcük kullanma üzerindeki becerisi her şiirinde başka türlü kendini gösterir.
Hayatı boyunca yayınladığı kitaplar:
To Bedlam and Part Way Back (1960)
All My Pretty Ones (1962)
Selected Poems (1964,1988)
Live or Die (1966; Pulitzer Ödülü)
Love Poems (1969)
Transformations (1971)
The Book of Folly (1973)
The Death Notebooks (1974)
Ölümünden sonra yayınlanan kitapları ise:
The Awful Rowing Toward God (1975)
45 Mercy Street (1976)
Words for Dr. Y.: Uncollected Poems (1978)
The Complete Poems (1981)