Kırk yılı aşkın süredir Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşamını sürdüren yazar ve ressam Remzi Karabulut’un yeni kitabı Cellat Nazikti Alakarga Yayınları tarafından Ars Longa serisinin yedinci kitabı olarak yayımlandı. Kitap, Remzi Karabulut’un küçürek öykü türünde yazılmış metinlerinden oluşuyor. Yazarın yirmi yedi öyküsünden oluşan kitabın adını Tarık Günersel’den aldığı şu notla aktarılmış:
Kitabın adı Tarık Günersel’in Resmi Rapor adlı minimal öyküsüdür.
Kitabı okumaya başlamadan önce ismine uzun uzun bakmaktan kendimizi alamıyoruz. Zihnimizde sessini yitirmiş bir imgelem savaşımı yaşanması kaçınılmaz. İkiye mi bölünüyoruz? Önce bir cellat geçiyor gözümüzden, sonra nezaket. Cellat Nazikti, bir öykünün tümü olmayı içselleştirdiği gibi bir kitabın adı olmayı da önceden tasarlamış gibi görünüyor.
Küçürek öykünün şiire çalan bir yüzü olması kaçınılması mümkün olmayan bir durum. Ama Remzi Karabulut, öykünün sesinin şiirle yakınlaşmasından endişe etmediğini her satırında ortaya koyuyor. Başı ve sonunu bulmak zorunda olmayan bir resmin her açıdan farklı yanlarını görmek gibi:
“Garip bir rüya gördüm, dedi ertesi gün.
Üşümüş çocuklar gibi sarıldı bana.”
Sıklıkla nasıl susulduğuna dair farklı yöntemler denediğini görüyoruz yazarın. Ölünecek yerlerle ilgili serzenişi kapımızı çalıyor. Yazarın sayfalara yerleştirdiği soyut resimler de okura kitabı sayfalarda konaklayarak okunmasını salık veriyor.
Remzi Karabulut, Cellat Naziktir’de zihnin yorgunluğunu giderip günlük hayatın keskinlikleri yumuşatıyor… Çünkü hayatın tadı unutulmuş her ayrıntısına yer veremese de öyküler bize nasıl yaşanacağını hatırlatabilir…
Remzi Karabulut – Cellat Nazikti – Alakarga Yayınları / Ars Longa – 2021 – 72 Sayfa (Minimal Öykü)