Egeli Kadın Yazarlar Platformu (EKYAZ) üyelerince kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan ‘İnadına Kadınım, Kadınsın, Kadınız’kitabı,Kurgu Yayıncılık etiketiyle yayımlandı. Hande Baba’nın derleyip yayına hazırladığı kitabın odağında 27-28 Nisan 2019 tarihlerinde Kurgu Kültür Merkezi’nde farkındalık toplantısı düzenlenecek. EKYAZ ile Kurgu Kültür Merkezi Yayınları işbirliğiyle gerçekleştirilecek program, iki gün, dört oturum şeklinde yapılacak.

On Sekiz Yazar Kadınının İmzası Var

Ege’de yaşayan yazar kadınları bir araya getirmek amacıyla 2003 yılında kurulan Egeli Kadın Yazarlar Platformu, kurulduğundan bu yana yaptığı etkinliklerle İzmir’in kültür yaşamında söz sahibi olan önemli bir topluluk. Platform üyesi yazarlar, özellikle kadına dair yaptıkları etkinlikler ve ortak kitaplarıyla, toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında, kadınların derinleşen sorunlarının nedenlerine ve çözümlerine dikkatleri çekebilmek için çaba gösteriyor, farkındalık yaratmaya çalışıyor. Nisan 2018’de İzmir’in Çeşme ilçesinde yaptıkları, oldukça büyük ilgi gören, “Kadın ve Şiddet” isimli panel de bu çalışmalardan biri. Aradan geçen bir yıl içinde Çeşme’de yapılan panel konuşmalarından oluşan derleme, ortak çalışmanın ürünü olarak kitaba dönüştürüldü.

“İnadına Kadınım, Kadınsın, Kadınız” adıyla Kurgu Yayıncılık tarafından kitaplaştırılan derleme, on sekiz yazar kadının konu hakkındaki çalışmalarını içeriyor. Bu yıl 24. İzmir Kitap Fuarı’nda okurlarla buluşan kitapta, kadının uğradığı şiddetin türleri, sonuçları ve ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler ele alınıyor.

Üretimin tarihî sürecinde özel mülkiyetin doğuşuyla birlikte şiddet bir olgu olarak insan yaşamının ortasına yerleşti. Bu durum, toplumsal düzeni ve adaleti sağlamak için gerekli olan insan ilişkilerini düzenlemek adına katı kuralların oluşturulmasını da beraberinde getirdi. Bu kurallarının yarattığı ahlâk, gelenek görenek, kent yaşamı, ulus-devlet temel prensiplerinin oluşturduğu modern toplum, biyolojik cinsiyetin ötesinde ‘Toplumsal Cinsiyet’ kavramını yarattı. Toplumsal cinsiyet kavramı, toplumsal düzlemde bireyden beklenenlere ve toplumda bireye biçilen konuma işaret eder. Bu beklenti ve belirlenen konum, ne yazık ki kadınlar aleyhine bir konumdur. Eşitsizlik ve ötekileştirme içerir ve doğal olarak içerisinde şiddeti barındırır. Şiddetse ötekileştirme ve yok saymayı beraberinde getirir.

Ülkemizde son yıllarda artan şiddet, gündelik hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız, neredeyse sıradan, olağan bir olgu haline geldi. Bu olguda kadınlar ve çocuklar şiddetten en çok etkilenen gruplardandır. Günümüzde kamusal alandan iyice dışlanan, eve çekilen, erkekleri tarafından dövülen ve öldürülen kadınların sayılarındaki artış oldukça ürkütücü. Bu artışın en önemli nedeni olan erkek egemen kültürün yarattığı toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, kadının eğitime ve üretime katılımı başta olmak üzere sağlık, yaşamı hakkında karar alabilme, sosyal hayata katılmaları gibi insan olmalarından kaynaklanan haklarını kullanmalarında kısıtlanmalarına yol açmaktadır.

“http://egelikadinyazarlar.blogspot.com/p/ekyaz-tarihce.html” linkine tıklayarak Egeli Kadın Yazarlar Platformu (EKYAZ) hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Kurgu Kültür Merkezindeki Etkinlik Programı

İnadına Kadınım Kadınsın Kadınız

Yer: Kurgu Kültür Merkezi

Yöneten: Hande Baba

27 Nisan Cumartesi

Saat 14:00 1. Oturum

Esma Zafer Ertan – Kadın Olmak

Buket Başaran Akkaya – Cinsel Kimliğiyle Kadın

Nevzat Süer Sezgin – Anne Kimliğiyle Kadın

Saat 17:00 2. Oturum

Ayten Kaya – Kadın ve Namus

Emine Emiral – Kuşatılmış Kadınlık ve Fiziksel Şiddet

Nalan Yılmaz – Cinsel Saldırı/Çocuk İstismarı/Ensest

28 Nisan Pazar

Saat: 14:00 3. Oturum

Sultan Su Esen – Mahalle Baskısı

Gülseren Mungan – Eril Dil’le Şiddet

Nalan Yılmaz – Medya ve Kadın

Saat: 17:00 4. Oturum

Buket Başaran Akkaya – Kadının Kadına Zulmü

Yayla Boztaş – Şiddet Uygulayıcısı Kadın / Anne

Nevzat Süer Sezgin – Çocuk ve Savaş

Haber: Çağla Göksel Çakır

Paylaş:

Yoruma Kapalı Paylaşım.