
Post-Kemalizm’den herkes “kendine göre” bir şey anlıyor, diğer yandan birbirinden farklı kesimler –aralarındaki kavgaya son vermeden– Post-Kemalizm ortak paydasında buluşabiliyorlar. Peki nasıl bir ortak payda bu? Post-Kemalizm’in bir ortak payda olacak denli tutarlılığa sahip olduğu söylenebilir mi? Kendine Post-Kemalist diyen var mı?
Sağcı veya solcu olsunlar, siyasi hayatımızdaki otoriterliği, demokrasiye dair güncel sorunlarımızı, kimliklerimiz üzerindeki baskıları “yanlış kurulmuş Cumhuriyet” tezine dayandıranlar, devletin temelinde bir “ilk günah” arayanlar, Batılılaşmayı ve Kemalizm’i “kültürel yabancılaşma” olarak görenler sahneye yeni çıkmadılar, ancak bu düşüncelerin kimlerin çıkarına hizmet ettiği, toplumda yarattığı algı, sonuçlarıyla birlikte henüz yeterince incelenip sorgulanmadı, tartışmalar sürüyor.
Varlık dergisi olarak Şubat ayı dosyamızı Türkiye’de tarihyazımını ve güncel siyaseti yeni bir okumaya sürükleyen Post-Kemalizm kavramına ayırdık. Post-Kemalizm’e ve açılımlarına farklı perspektiflerden yaklaşan yazılarla oluşturduğumuz dosyamızda elbette çeşitli eksikler görüyoruz ama bu konuda emek vermekten mutluyuz. İlker Aytürk, Yüksel Taşkın, Yalın Alpay, Korkmaz Alemdar ve Selçuk Orhan’a yazılarıyla dergimize değer kattıkları için teşekkür ederiz. İleride başka yazılarla meseleye yeni bakış açıları getirmeyi umuyoruz.
Bir teşekkür de okurlarımıza borçluyuz tabii ki, Varlık’la birlikte düşünmeye devam ettikleri için.
Mart sayımızda buluşmak üzere.
Mehmet Erte
Dosya: Post-Kemalizm − İlker Aytürk, Yüksel Taşkın, Yalın Alpay, Korkmaz Alemdar, Selçuk Orhan
Yazı: “Anons”, ÖTV ve Ötesi (Niyazı Zorlu) – Çılgın ve Bilge Metallica (Deniz Özbeyli) – Şiir Üzerine Notlar (Salih Bolat) – İtirazlar Sarmalında Faize Özdemirciler Şiiri (Metin Turan) – Virginia Woolf, Pierre Bourdieu ve “Erkeklik Sözleşmesi” ya da Eril Tahakküm (Halûk Sunat) – Stefan Zweig’ın “Korku” Adlı Öyküsünde Kadına Bakış (Sevim Korkmaz Dinç) – Öyküden Filme “Blow-Up” (Çiğdem Ülker) – Osmanlı Minyatürlerinde UFO Gerçeği (Alper Çeker) – 2018’in Bana Getirdikleri.. Benden Götürdükleri.. (Sina Akyol) – “Kuvâyi Milliye”yi Ulusçu Açıdan Okumak (Sabit Kemal Bayıldıran) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)
Şiir: Jim Morisson, Mehmet Mümtaz Tuzcu, Arife Kalender, Deniz Durukan, Nisa Leyla, Nazlı Yıldırım, Muharrem Sönmez, Kutlu Tuncel, Kaan Eminoğlu, Mehmet Türel
Öykü: Ceren Tan, Nilüfer Kaya, Başak Kutlu Atay, Sibel Ateş Yengin, Fatih Parlak
Desen: Melike Kılıç
Varlık Kitaplığı: Alper Beşe ile “Kırılgan” Üzerine Söyleşi (Sibel Yılmaz) − Attilâ Şenkon ile “Yalan Satıcısı” Üzerine Söyleşi (Leylâ Tezer) – “Okumak Üzerine Yakın Okumalar” (Mehmet Atilla) – “Rağmen” – Duygu Kankaytsın (Asuman Susam) – “Müzikte Romantik Dönem Bestecileri” – Serhan Bali (Barış Erbil) − Bedia Ceylan Güzelce ile “Soyka Üzerine Söyleşi (Burak Kuru) – “Yerin Çektiği” – Sinan Oruçoğlu (Soner Demirbaş) – “Kuyuda” – Belma Fırat (Ege Ertan) − Yavuz Özdem ile “Yalancı Kesinlik” Üzerine Söyleşi (Selanay Kübra Koçer) − Şiir Günlüğü (Gültekin Emre) − Küresel Haberler (Zeynep Şen)
Varlık bu ay da Kameranın Gözüyle Edebiyat, Dış Politika Yazıları, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında, Şiir Günlüğü, Küresel Haberler köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.