Yeni e Mayıs sayısı ‘Bizim Marx’ dosyasıyla çıktı

Yeni e dergisinin Mayıs 2018 tarihli 19’uncu sayısı çıktı. Dergi, bu ayki dosya konusunu, Mayıs 1818’deki doğumunun 200. yılı nedeniyle Karl Marx’a ayırıyor. ‘Bizim’ Marx başlıklı dosyada Karl Marx ve eserinin, Osmanlı’dan başlayarak nasıl ve ne kadar anlaşıldığı, bu anlama çabasını hangi tarihsel ve toplumsal etmenlerin belirlediği konuları tartışılıyor. Dosyada, Aydın Çubukçu, Nuray Sancar, Y. Doğan Çetinkaya, Barış Avşar, Hasan Ayhan ve Pamela H. Johnson’un yazılarının yanı sıra Bahadır Özgür’ün, Osmanlı ve Türkiye’de Marx çalışmalarıyla bilinen akademisyen Mehmet Ö. Alkan ile yaptığı röportaj da yer alıyor. Derginin kapağında ise ressam Namık İsmail tarafından 1919’da yapılmış ve ilk olarak o dönem yayınlanan Kurtuluş gazetesinde basılmış Marx portresine yer veriliyor.

Dergide dosya dışında da çok sayıda dikkat çekici yazı ve ürün bulunuyor. Açılışı bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan ve “çağdaş sanatlara karşı geleneksel sanatlar” gibi bir formülle sunulan Yeditepe Bienali’ne yönelik eleştirel bir yazıyla açılıyor dergi. Begüm Özden Fırat, “Senin bir ihtimalin var!” başlıklı bu yazısında, Erdoğan’ın Yeditepe Bienali açılışında yaptığı konuşma ve küratörlerin demeçlerinden yola çıkarak güncele de değinen bir ‘kültürel iktidar’ tartışması yürütüyor.

Dergide ayrıca Meral V. Gündoğdu’nun, Scott Fitzgerald’ın “Muhteşem Gatsby” romanına ve bu romandaki Amerikan evrenine ilişkin sınıfsal bir okuma yaptığı “Gatsby’nin başarısı ve başarısızlığı” başlıklı yazısı ile Aras Coşkuntuncel’in, pek çok ülkede olduğu gibi bizde de gündemi sıklıkla meşfuy eden ‘Uber’ uygulamalarını emeğin yağmalanmasının bir yöntemi olarak ele aldığı “Emeğin Uberizasyonu” başlıklı yazısı dikkat çekiyor.

C. Hakkı Zariç’in geçtiğimiz ay kaybettiğimiz şair Ülkü Tamer’le 2014 yılında yaptığı röportaj; Erkan Aktuğ’un Neş’e Erdok ve resimleri hakkındaki yazısı “İçinden Neş’e Erdok’un geçtiği zaman”; Yasin Durak’ın ABD’li yazar John Fante hakkındaki kısa monografisi “Yeraltının deneyim düşkünü” de bu sayının ilgi çekici yazıları arasında.

Dergide bunların yanı sıra Adnan Özyalçıner, Zehra Çelenk, Özer Akdemir ve Önder Şit’in öyküleri; Yelda Eroğlu’nun geçen ay başlayan tefrika romanı ‘Aşk Çılgını’nın ikinci bölümü; Ezgi Atabilen’in tiyatro ve Hasan Cömert’in sinema eleştirileri ile pek çok başka yazı ve ürün yer alıyor.

Bu sayının sürprizlerinden birisi de Hegel şiiri. Türkçede ilk defa yayınlanan Hegel’in sevgilisine yazdığı şiiri Sevi Emek Önder çevirdi. Huey Newton şiiri Mahir Ergun çevirisiyle, Kenneth Patchen şiiri Tamer Gülbek çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı. Gülsüm Cengiz, Oya Uysal, Tuğrul Keskin, Yiğit Kerim Arslan, Gökhan Taner Günsan bu sayıdaki şairler. Engels’in severek okuduğu Georg Weerth’in bir şiirini ise Mehmet Mutlu çevirdi.

Namık İsmail, Janset Akyıldız, Berna Yangın, N. N. Şukov, Aslı Akyüz, Esin Erdem ve Fatma Gül bu sayının çizerleri arasında yer aldı.

Paylaş:

Yoruma Kapalı Paylaşım.